Paard

Welke problemen kan ik behandelen

Een paard kan niet praten. Vaak geeft de ruiter als eerste aan waar het dier last van lijkt te hebben of wanneer zich problemen voordoen. Dat kan een voor iedereen duidelijk zichtbaar probleem zijn zoals een kreupelheid of een wond.
Maar ook een probleem dat als eerste door de ruiter wordt gevoeld zoals veel verzet wanneer er met het paard wordt gewerkt, galop problemen, stijfheid, slechte nageeflijkheid, moeilijk te sluiten of buigingsproblemen.

Hoe weet ik wat een paard mankeert

Als ik heb gehoord wat de ruiter heeft opgemerkt begin ik aan mijn eigen onderzoek. Ik controleer de wervelkolom en grote spiergroepen van het paard. Ook controleer ik of het paard last heeft van zadeldrukkingen.
Uit de reacties van het paard op mijn aanrakingen leid ik af waar het probleem zit. Bepaalde verkrampingen of pijnpunten hebben grote invloed op de bewegingsmogelijkheden van een paard. Mijn behandeling is erop gericht die weg te halen.

Waaruit bestaat de behandeling

Ik behandel met acupunctuurnaalden (dry needling). De naalden zijn lang omdat de spieren van een paard groot zijn. Problemen in diep gelegen spierlagen kunnen daarmee goed behandeld worden. Eventueel voer ik ook lichte manipulaties uit.

Het kan daarnaast ook nodig zijn om zachte electrische ontladingen toe te passen op de acupuntuurnaalden. Met name bij lelijke wonden wordt het herstelproces daarmee spectaculair versneld.

Resultaat

Deze manier van behandelen leidt er toe dat het paard weer, samen met zijn ruiter in evenwicht komt.
Benieuwd of mijn behandeling ook iets voor jouw paard kan doen?

Vaak is het paard na enkele behandelingen weer klachten vrij.