Mens

Wat doe ik in mijn praktijk

In mijn praktijk gebruik ik een behandelmethode die is gebaseerd op de gedachte dat het lichaam, normaal gesproken, goed in staat is om er voor te zorgen dat het naar behoren blijft functioneren. Veel lichamelijke klachten ontstaan niet omdat er iets in het lichaam ‘stuk’ is, maar omdat het zelf herstellend vermogen van het lichaam is belemmerd. Door die belemmeringen op te heffen kan ik effectief behandelen.

Hoe verloopt een behandeling

Ongeacht de klacht waarmee je komt, begin ik altijd met het onderzoeken van je hele lichaam. Ik kijk hoe het, in verschillende houdingen reageert op mijn aanrakingen. Waar doet het pijn, wat beweegt er niet lekker?
Daarmee breng ik in kaart waar en waardoor door het zelfherstellend vermogen van het lichaam is belemmerd. Vaak zijn blokkades in de wervelkolom daarvan de oorzaak. Die hef ik met lichte manipulaties op.

Daarna ga ik de overgebleven klachten behandelen. Die kunnen bestaan uit spierverkrampingen, of pijnlijke gewrichten, zere pezen en banden en zo meer. Deze worden behandeld met acupunctuurnaalen (dry needling) en eventueel met zachte elektrische ontladingen. Door deze manier van onderzoeken en behandelen, is het mogelijk om klachten voor te blijven, of te zorgen dat ze niet uit de hand lopen.

Resultaat

Je klachten zijn (veel) sneller weg of komen minder vaak terug dan wanneer je voor een gewone fysiotherapie behandeling kiest of wacht tot het weer overgaat.

Welke problemen kan ik behandelen

Ik behandel pijnklachten en bewegingsbeperkingen. Ook behandel ik wonden en (sport)blessures. Een paar voorbeelden:

 • lage rugklachten, ook die met uitstraling naar billen/benen.
  Hieronder valt ook de typische ‘ischias’ klacht, die normaal een lang herstelproces kent, maar toch binnen een aantal behandelingen onder controle is.
 • nek/schouderklachten, ook die met uitstraling naar de armen en
  Hieronder vallen ook de tintelende sensaties die in de handen of schouders gevoeld worden.
 • hoofdpijn en spanningshoofdpijn
 • pijn in de bovenrug, rond de schouderbladen. Branderig gevoel
  Dit kan soms gepaard gaan met pijn die vanaf de schouderbladen/schouders omhoog door de nek trekt en hoofdpijn veroorzaakt.
 • acute klachten.
  Zowel rugklachten, denk hierbij aan ‘spit’, als een stijve nek. Klachten die erin schieten en vervolgens tot gevolg hebben dat je niet meer vrij kunt bewegen.
  chronische problemen
 • langdurige klachten, bijvoorbeeld ten gevolge van een operatie , een ziekte of een ongeval.
  Soms hebben die een niet op te lossen oorzaak, maar dan kan toch vaak veel gedaan worden om ze te verminderen en er beter mee om te gaan.
 • sportblessures, van acute klachten zoals enkelblessures tot chronische klachten zoals een jumpers knee.
 • wondbehandeling, de behandelwijze heeft een erg goed resultaat met herstel van wonden, spierscheuring en chronische aandoeningen

De gedachte achter de behandelmethode

Alle processen in het lichaam worden aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Simpel gezegd: via het centrale zenuwstelsel ontvangen je hersenen het bericht dat er iets niet goed zit en via datzelfde zenuwstelsel geven je hersenen je lichaam opdracht om dat op te lossen.

Als er in dat zend- en ontvang- systeem iets is verstoord (bijvoorbeeld door een blokkade in de wervelkolom of een ander gewricht) kan ons lichaam niet goed reageren op een probleem. Het zelfherstellend vermogen is belemmerd en er ontstaat een klacht.

De methode is er op gericht die verstoringen op te sporen en daarna op te heffen. Vervolgens kan er snel en effectief worden behandeld.

Als de verstoringen niet eerst worden opgeheven is elke behandeling niet meer dan een symptoombestrijding. Zo kan bijvoorbeeld een verkrampte spier zelf wel worden behandeld; maar wanneer de oorzaak van die verkramping niet wordt opgeheven komt de klacht weer terug.