Behandel methode

De gedachte achter de behandelmethode

Alle processen in het lichaam worden aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Simpel gezegd: via het centrale zenuwstelsel ontvangen je hersenen het bericht dat er iets niet goed zit en via datzelfde zenuwstelsel geven je hersenen je lichaam opdracht om dat op te lossen.
Als er in dat zend- en ontvang- systeem iets is verstoord (bijvoorbeeld door een blokkade in de wervelkolom of een ander gewricht) kan ons lichaam niet goed reageren op een probleem. Het zelfherstellend vermogen is belemmerd en er ontstaat een klacht.

De methode is er op gericht die verstoringen op te sporen en daarna op te heffen. Vervolgens kan er snel en effectief worden behandeld.
Als de verstoringen niet eerst worden opgeheven is elke behandeling niet meer dan een symptoombestrijding. Zo kan bijvoorbeeld een verkrampte spier zelf wel worden behandeld; maar wanneer de oorzaak van die verkramping niet wordt opgeheven komt de klacht weer terug.

Hoe verloopt een behandeling

Ongeacht de klacht waarmee je komt, begin ik altijd met het onderzoeken van je hele lichaam. Ik kijk hoe het, in verschillende houdingen reageert op mijn aanrakingen. Waar doet het pijn, wat beweegt er niet lekker?
Daarmee breng ik in kaart waar en waardoor door het zelfherstellend vermogen van het lichaam is belemmerd. Vaak zijn blokkades in de wervelkolom daarvan de oorzaak. Die hef ik met lichte manipulaties op.
Daarna ga ik de overgebleven klachten behandelen. Die kunnen bestaan uit spierverkrampingen, of pijnlijke gewrichten, zere pezen en banden en zo meer. Deze worden behandeld met acupunctuurnaalen (dry needling) en eventueel met zachte elektrische ontladingen. Door deze manier van onderzoeken en behandelen, is het mogelijk om klachten voor te blijven, of te zorgen dat ze niet uit de hand lopen.